Den långa krokiga vägen till älgost

Vi har under en längre tid framgångsrikt mjölkat våra älgkor. Hur är detta möjligt och hur går det till? Efter flera år av prägling då vi både har umgåtts, ja till och med sovit med älgarna, har de blivit så tama och trygga i vår gemenskap. Vi deltar vid födseln av de nya kalvarna och älgkon är trygg i vår närvaro. Vi tar hand om kalvarna och älgkon tar hand om oss.

Mjölkningen måste ske i all ensamhet och lugn och ro måste råda. Vid störningar slutar älgkon ge mjölk, så en mjölkning kan ta från en halvtimme till två timmar. Varje mjölkning ger allt från några deciliter till som bäst ett par liter. Dessa arbetskrävande droppar fryser vi ner för att ystas vid tre tillfällen per år.

Så smakar älgosten

Det speciella med våra älgostar är dess lena, djupa och breda smak, utan skarpa och konstiga bismaker. Älgmjölken påminner mycket om komjölk, men har en mycket högre proteinhalt, samt en fetthalt som pendlar mellan 7-11% beroende på säsong.

 

Älgosten innehåller:

 • Vattenhalt 47,8 g/100g
 • Protein 21,5 g/100g
 • Fett 22,1 g/100g
 • Askhalt 5,9 g/100g
 • Kolhydrater 2,7 g/100g
 • Energi 1200 kj/100g

Smarrig Älgostparfait:

5-6 portioner

 • 50g älgost
 • 2 äggulor
 • ½ dl socker
 • ½ tsk vaniljsocker
 • 1 ½ dl vispgrädde
 • 2 äggvitor
 • Digestivekex

Riv osten.
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt.
Vispa grädden och vitorna var för sig.
Blanda sedan ihop allt försiktigt.
Krossa digestive kexen och strö i botten på formen och häll försiktigt i smeten strö sedan lite digestivekex och häll försiktigt i smeten strö sedan lite digestivekex över och ställ in i frysen.
Ta ut formen en stund före servering så den blir lite mjuk, servera med råröda hallon (andra bär eller en sås går också bra) och lättvispad grädde.

Vitmögelost

Den mildaste av våra ostar, är en ost av typen camembert självklart gjord på äkta älgmjölk. Denna ost har en len och fin smak och en härlig och krämig konsistens.

Dessa ostar kan avnjutas endast hos oss på Älgens Hus ibland även ute i landet under speciella former, håll utkik! Dessa ostar väger ca. 150-180 gram.

Krämig blåmögelost

En ost som av många anses vara den absolut godaste, tyvärr även svårast att få fram, då blåmögelkulturen reagerar så kraftigt med den proteinrika mjölken.

Detta gör att denna ost har en väldigt kort lagringstid och är väldigt känslig för transporter och tempraturförändringar. Tillgången på denna ost varierar, så besöker du oss på älgfarmen, passa på att testa denna om den finns just då, för även denna ost serveras endast på Älgens Hus. Dessa ostar väger ca. 150-210 gram.

Fetaost

Vår storsäljare, den härligt syrliga osten med den lena och krämiga smaken & konsistensen. En mycket smakrik och god ost, som enligt dom flesta ostexperter anses som den ost som framhäver karaktären på älgmjölken bäst. Lagringstiden på denna ost är minst 6 månader upp till ett år, innan osten når sin absoluta topp med en bredare och kraftfullare smak, med en något dämpad syrlighet, osten lagras i en neutral vegetabilisk olja. Denna ost säljs vanligen på burkar på 25 gram och 50 gram, där även ett recept på en underbar dessert i form av Älgostparfait med rårörda hallon och lättvispad grädde bifogas, samt berättelsen om den långa och krokiga vägen till älgost.

Torkad blåmögelost

En annorlunda osttyp, som vi i Sverige inte är så vana vid, lite lik parmesanen i konsistens. Denna ost framställs likadant som den krämiga, bortsett från den sista delen av lagrings tiden då denna ost torkas. Detta är en ost med kraftig och bred smak. Till dom flesta ostarna rekommenderas alltid vin, det går utmärkt även till denna ost, men faktum är att denna ost passar utmärkt som ett tilltugg till öl. Dessa ostar väger ca. 120-180 gram.